ÉLETRAJZ

A Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze immár 11 éve.

1978-ban született Siófokon, 2002-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Egyetemen Schrammel Imre tanítványaként. Pályafutása a Herendi Porcelánmanufaktúrához fűződik, itt készítette diplomamunkáját, ahol ez után munkába is állt.

A Herendi Porcelánmanufaktúra nem csak a magyar örökség része, hanem a világon egyedülálló kultúrkincs is: a nyers porcelánmassza megmunkálásától a formázáson, öntésen, égetésen keresztül a festőecset utolsó simításáig minden kézi úton történik mind a mai napig. A hagyományos eljárást ugyanakkor progresszív formai újításokkal ötvözik Herenden, évente mintegy 360 új fejlesztés, tárgy, forma és minta fejlesztése kezdődhet el a tervezőművészek munkájának eredményeként.

Több új figura, dísztárgy, és számos hagyományos dekoráció újrafogalmazása fűződik a nevéhez. Munkássága nyomán a Herendi Porcelánmanufaktúra klasszikus termékei mellett megjelentek az új felfogású, formabontó, úgynevezett designer darabok is, amelyek elsősorban a fiatalabb vásárlók tetszését nyerték el. A herendi porcelánok így az átvilágított (litofán) lámpákkal, nagy méretű vázákkal és egyéb dekortárgyakkal ismét bekerülhetnek a fiatalok átgondoltan – gyakran szakember segítségével – berendezett otthonaiba. Herend számára készült darabjaira felfigyeltek külföldön: sárkányfiguráját 2012-ben a Vogue magazin ünnepi ajándéknak javasolta. Művészeti felfogása egyébként is rendkívül szerény és alázatos, úgy véli, nem az alkotót, hanem az alkotást kell, hogy ismerjék, megismerjék, az igazi művészetben az ihlet és a kész mű közé nem állhat az alkotó hiúsága.

- Többek közt ő tervezte a 2008-as Frankfurti Ambiente Herend standjának fő látványosságát, a Tengeri jelenetet, és az idei vásáron is nagy sikert aratott a „gyöngyös” készlete.

- Kültéri szobra, a négy méter magas, egy tonna súlyú, belső világítással rendelkező porcelánból készült Életfa a Veszprém Aréna előtt látható. Újabb szobrát hamarosan a Balatonalmádi Kézfogás szobor parkban állítják fel.

- Önálló kiállítása nyílik 2013. június 29 –én Veszprémben, a Vár Galériában, ahol bemutatkozik az elmúlt 11 éves munkássága: síkplasztikái, plasztikái, edényplasztikái, funkcionális tárgyai, készletei, figurái, szobrai.

Herend számára tervezett alkotásai és egyedi formatervei több csoportos kiállításon voltak láthatók:

2003 - "Egy hosszú asztal 150 év, Herendi étkészleteivel megterítve" - Ernst Múzeum, Budapest

2006 - Párbeszéd Herend-Meissen porcelánmanufaktúrák közös kiállítása - Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

2006 - "Herend jövője, a jövő Herendije" – Porcelánmúzeum, Herend

2009 - "Craft és Design" Iparművészeti Múzeum, Budapest

2010 - Kortárs porcelánművészek, Magyar Porcelánmanufaktúrák Brüsszel Magyar Kulturális Intézet

2012 - Herend Design Museion No.1. Budapest

2012 - Varázslatos porcelánvilág, Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum

 

© 2012 Meixner Etelka

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel: +36 20 448 6568

ecce HOME - ceramics

- WEBSHOP -